Теоретико-правове обґрунтування реалізації адвокатом принципу верховенства права

Автор(и)

Ключові слова:

конституційні принципи, верховенство права, принципи адвокатури, адвокатська діяльність

Анотація

Наукове дослідження присвячено загальнотеоретичному аналізу впливу принципу верховенства права на функціонування адвокатури в Україні. Саме принцип верховенства права є тим системоутворюючим компонентом, дотримання якого є необхідною умовою, що забезпечує якісну і ефективну роботу будь-якого адвоката.

Аналіз теоретичних підходів до основних структурних елементів принципу верховенства права здійснюється під кутом зору діяльності адвоката як представника прав і законних інтересів особи в судовому процесі. Додатковим фокусом дослідження є інтерпретація вказаного принципу в західній доктрині, а також його адекватне закріплення у вітчизняному законодавстві та беззаперечне дотримання в діяльності правоохоронних органів. Євроінтеграційний вектор розбудови нашої країни повинен базуватись на неухильному дотриманні принципу верховенства права, оскільки основною вимогою європейської спільноти, в цьому напрямку, є забезпечення спроможності державних інституцій реалізувати права людини і громадянина в повному обсязі.

Виклики сьогодення диктують необхідність прийняття нових законодавчих актів, які в свою чергу, створюють особливий тиск на принцип верховенства права. В даному випадку, законотворець повинен знайти складний баланс між захистом основоположних прав і свобод людини та обмеженням втручання в діючі нормативно-правові акти. В даному випадку, мається на увазі не лише фундаментальні права закріплені Конвенцією про захист прав людини і основоположні свободи, а й національним законодавством. Саме тому, принцип верховенства права набуває особливого значення для всієї адвокатської спільноти, оскільки вони мають спрямовувати свою діяльність на захист загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, основним пріоритетом якого є права і свободи людини і громадянина.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-20

Як цитувати

Muzyka, Y. (2023). Теоретико-правове обґрунтування реалізації адвокатом принципу верховенства права. Академічні візії, (17). вилучено із https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/249

Номер

Розділ

Право