Соціально-економічний зміст території як об’єкту управління - Глинський, Н. Ю.; Мороз, Л. А. (Академічні візії, 2022)
Стаття присвячена висвітленню результатів авторських досліджень теоретичних основ соціально-економічного змісту слабоурбанізованих територій як об’єкту управління. Обґрунтовано, що в роботах багатьох вітчизняних та закордонних вчених вказувалось на те, що глобалізаційні процеси, стирання адміністративних кордонів спонукали господарюючих суб’єктів до значної реструктуризації власної діяльності, зміни підходів до вибору місця розташування виробничих інвестицій. Базуючись на опрацюваннях науковців, доведено, що територія визначається через призму специфічних та ендогенних ресурсів, створених еволюційним шляхом, є своєрідним економічним ресурсом зі своєю логікою утворення, продиктованою процесами що відбувалися у середині цієї території та у її взаємодії з зовнішнім середовищем. Запропоновано виокремити чотири основні напрямки опису території як об’єкту управління: географічний, інституційний, соціальний та контекстуальний.