Захист навколишнього середовища під час збройного конфлікту - Бехруз, Хашматулла Набійович; Грушко, Мальвіна Валеріївна (Академічні візії, 2023)
Війна завдає великої негативної шкоди навколишньому природному середовищу. Сучасні збройні сили значно і небезпечно впливають на природне середовище: забруднення територій військовою технікою, лісові пожежі від стрільб, пошкодження озонового шару під час запусків ракет і польотів військових літаків, радіоактивне забруднення довкілля підводними човнами з ядерними установками (як складники використаного ядерного палива, так і радіаційно-забруднені корпуси виведених з експлуатації атомних підводних човнів, їх утилізація потребує великих витрат). Збройні конфлікти міжнародного та неміжнародного характеру були та залишаються однією з найбільш серозним проблем людства, які завдають шкоди не тільки народам, а й природному середовищу. Застосування певних методів ведення війни в період збройних конфліктів може мати катастрофічні наслідки для природного середовища. В міжнародному праві існують певні спеціальні механізми та норми що стосуються захисту природного середовища під час збройних конфліктів. Проте, разом з тим, є необхідним підвищення рівня захисту, що потребує більш чіткого визначення сфери застосування даних норм та міжнародного співробітництва у захисті природного середовища. Захист природного середовища напряму пов’язаний з інтересами суспільства та захистом цивільного населення, важливим є визнання захисту природного середовища у період збройних конфліктів. Слід зазначити, що міжнародне право закликає держави співпрацювати одна з одною та укладати між собою міжнародні договори, які б передбачали додатковий захист природного середовища під час збройних конфліктів. Дослідження присвячене аналізу впливу збройних конфліктів на природне середовище, виявленню проблемних питань та розробці стратегій захисту навколишнього середовища під час воєнних дій. Дослідження спрямоване на виявлення можливих шляхів мінімізації негативного впливу збройних конфліктів на екологію та розвитку механізмів для збереження природних ресурсів у таких умовах.