Сучасні погляди на права людини - Сичевський, Віталій; Кудінов, Сергій (Академічні візії, 2022)
У статті проведено всебічний аналіз сучасних теорій і дискусій, що стосуються прав людини. Доведено, що основу прав людини становлять громадянські права, юридично закріплені на конституційному рівні більшості країн та у міжнародному праві. Встановлено, що права людини мають універсальний характер та визначаються не лише на законодавчому рівні, а й у контексті природних прав. Автори також підкреслюють, що права людини є мінімальними стандартами, спрямованими на уникнення найгірших наслідків. Акцентовано на тому, що ідеологічні позиції дослідників впливають на їхнє бачення прав людини та націленість на розвиток суспільства. Автори аналізують різні підходи до соціальних прав, вказуючи на їх значимість у контексті сучасної правової держави, а також на необхідність активної ролі держави у формуванні політики у цій сфері. За результатами проведено дослідження акцентовано важливості розвитку узгодженої політики у сфері забезпечення широкого кола прав людини, спрямованої не лише на запобігання порушень базових прав, а й на забезпечення сталого розвитку економіки та соціальної безпеки.