Інтеграція ринку цінних паперів України в міжнародний фондовий ринок як фактор розвитку української економіки - Кушнеренко, С. М. (Академічні візії, 2022)
В сучасних умовах суттєвих викликів екзогенного та ендогенного середовища, що постали перед економічними агентами в Україні на мікро- та макрорівні, особливо яскраво вирізняється проблема інтеграції національного ринку цінних паперів в світовий фінансовий простір, що покликано активізувати економічне зростання в Україні. Сучасні зміни на українському ринку цінних паперів також перебувають під впливом курсу на євроінтеграцію. Метою статті є виявлення особливостей узгодження функціонування українського та світового фондового ринку в контексті забезпечення економічного зростання в Україні. В статті описано проблематику розвитку українського ринку цінних паперів в площині викликів екзогенного та ендогенного характеру. Виділено особливості формування архітектури фондового ринку в Україні під впливом європейської парадигми побудови з фокусом на роль банків і боргових цінних паперів. Проведено аналіз потреб ключових груп стейкхолдерів ринку цінних паперів в Україні в контексті інтеграції зі світовим фінансовим простором. Здійснено аналіз нещодавніх законодавчих змін. В світлі адаптації законодавства окреслено ключові зміни в роботі національного ринку цінних паперів і уможливлення роботи з новітніми фінансовими продуктами. Дано оцінку подальшим потенційним змінам на ринку цінних паперів України в контексті інтеграції в міжнародний фондовий ринок. Перспективами подальших досліджень є виокремлення найбільш впливових факторів екзогенного та ендогенного середовища, що чинять вплив на процес інтеграції національного ринку цінних паперів в міжнародний простір, напрацювання дорожніх карт процесу інтеграції в міжнародний фондовий ринок, а також поглиблений аналіз змін, що необхідні для гармонізації національної регуляторно-правової бази з правом країн ЄС і країн-партнерів з інших регіонів світу.