Вплив електронної комерції на ринок праці в контексті розвитку цифрової економіки - Даньків , В. В. (Академічні візії, 2022)
Групи економічних агентів (домогосподарства, нефінансові корпорації, держава, недержавні організації, інші) діють в бурхливих умовах розвитку сутнісно нових соціо-економічних відносин. Це відбувається внаслідок цифровізації економіки та розвитку електронної комерції як невід’ємної частини цього поступу. Всі складові національної та глобальної економіки охоплені змінами внаслідок цифровізації, в тому числі і ринок праці. Метою статті є аналіз впливу електронної комерції на тренди ринку праці в контексті цифровізації соціо-економічних відносин. В статті розглянуто проблематику розвитку цифрової економіки і її впливу на ринок праці. Виділено ключові рушійні сили змін у цьому контексті, а саме розвиток мережевої економіки та електронних платформ. Здійснено аналіз взаємозв’язків на макро- та мікро-рівні, що зумовили успішний розвиток електронної комерції як ключового фактору впливу на сектори національної та глобальної економіки, зокрема, ринок праці. Здійснено аналіз трендів розвитку електронної комерції за період 2014-2021 рр. в розрізі ключових показників. Дійдено висновку про значні та стабільні темпи розвитку електронної комерції за аналізований період. Наголошено на ключовому місці електронних платформ в уможливленні розвитку мікро-компаній, зокрема, в аспекті усунення бар’єрів до їх виходу на глобальні ринки. Акцентовано увагу на значній соціальній ролі платформ електронної комерції в розбудові ринку праці для вразливих груп населення у країнах, що розвиваються. Дійдено висновку про значну роль цифрових рішень в досягненні соціальних цілей росту фінансової інклюзії та економічного рівноправ’я. Виділено загрози розвитку електронної комерції для усталеної структури зайнятості, зокрема, для груп на ринку праці з недостатньо високою кваліфікацією в контексті викликів цифровізації. Перспективи майбутніх досліджень полягають у вивченні особливостей розвитку ринку праці за широкої імплементації новітніх технологій електронної комерції, зокрема, мета-простору та віртуальної реальності.