Виклики сучасного стану та їх вплив на фондовий ринок - Горбаневич , Віталій Леонідович (Академічні візії, 2023)
В цій статті розглянутий вплив викликів на стан і процеси функціонування фондового ринку, що супроводжується змінами і коливаннями фондових індексів, вартостей цінних паперів та валютних курсів. Саме цими впливами ґрунтується обсяги фінансового забезпечення для емітентів та інших учасників фондового ринку. Тому саме такі обставини, які виникли у 2020 р. і тривають понині, є предметом наукових досліджень з метою врегулювання та зменшення ризиків і наслідків на фінансові системи країн та результати діяльності підприємств – як емітентів цінних паперів. І тут слід зазначити, що у певному обсязі такі дослідження ведуться практиками, а не науковцями, оскільки учасники фондового ринку, зокрема – емітенти цінних паперів, якими є підприємства, зазнають істотного впливу від викликів сучасного стану, бо вони зважають на тенденції, зміни і явища, які призводять до коливань фінансових інструментів. Тому що вони відчувають на собі власними коштами і результатами своєї діяльності. Звідси встановлена мета цього дослідження, що полягає у обґрунтуванні показників й вимірників операцій і біржових торгів на фондовому ринку, які хоча й мають загальний характер, але, незважаючи на це, є значною методичною основою для повномасштабного дослідження тенденцій і явищ, які виникають в економіках країн. І тому проведені наукові дослідження, які викладені у цій статті, зумовлюються на сконцентруванні процесів розміщення емітентами цінних паперів власного випуску, застосуванні фондових індексів за основою Доу-Джонс (краще враховує тенденції і явища, які змінюються в країнах Світу), розкриття тенденцій і трендів вартості цінних паперів і обґрунтування змін коливань валютних курсів, за рахунок чого підприємство як емітент цінних паперів зазнає втрат і отримує дохід. Саме ці виклики, які почалися із 2020 р., як COVID-19, воєнне вторгнення росії у нашу державу, нестабільна макроекономічна ситуація і соціальні напруження у країнах Західної Європи є повноцінною дослідною базою для наукових розробок, призначених щодо збереження цінності грошових коштів, отримання додаткових доходів в результаті відслідковування тенденцій, змін і коливань вищезазначених фінансових інструментів. Цим чітко обґрунтовується велике практичне значення у тих галузях, спеціалізація і сферах, де перебувають учасники фондового ринку, зокрема емітенти цінних паперів, які є найбільшою чисельністю. Бо участь емітентів цінних паперів на фондовому ринку становить не менш важливе значення, ніж повсякденна підприємницька діяльність разом із досягненням більш значних економічних показників, які також мають певне відношення щодо здійснення операцій і біржових торгів.