Еволюція теоретичних поглядів на формування державної підтримки розвитку аграрного сектору економіки - Грабовський, Д. О. (Академічні візії, 2023)
У статті доведено той факт, що наукові погляди на формування державної підтримки розвитку аграрного сектору постійно еволюціонують під впливом нових фінансових викликів і змін у глобальному економічному та соціокультурному контексті. Сучасні тенденції включають пошук балансу між ринковими механізмами та державним втручанням з урахуванням розвитку та зміцнення конкурентоспроможності аграрного сектору. У статті доведено, що державна підтримка є невід’ємною складовою державного регулювання, включаючи комплекс різноманітних механізмів, важелів та інструментів. Ці механізми охоплюють пільгове і безоплатне фінансування для підприємств, утворюючи важливий інструментарій для сприяння розвитку провідних галузей національної економіки. Державна підтримка вже не обмежується лише пільговим і фінансовим сприянням, а зорієнтована на реформування структури аграрної економіки, підвищення якості продукції та розвиток інновацій. Обґрунтовано, що для покращення показників діяльності виробників сільськогосподарської продукції надзвичайно важливо забезпечити ефективний моніторинг виконання державних програм, удосконалити діючі механізми субсидій та розширити можливості малих і середніх підприємців для доступу до підтримувальних ініціатив. Дослідженнями виявлено, що дискусії з стосовно питання державної підтримки як складової державного регулювання сільського господарства, підтверджують цілеспрямований вплив держави на діяльність сільськогосподарських товаровиробників з метою їх фінансового забезпечення, захисту й ефективності виробництва.