Напрями зниження рівня корупції як системної перешкоди забезпечення економічної безпеки суб’єктів підприємництва - Васильців, Тарас Григорович; Баран, Ростислав Ярославович (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена актуалізації уваги до проблеми системної корупції в Україні і її впливу на економічну безпеку суб’єктів вітчизняного підприємництва, зокрема в аспектах захисту права приватної власності і проходження суб’єктами господарювання дозвільних процедур. Метою дослідження визначено ідентифікацію напрямів державної політики зниження рівня корупції як системної перешкоди забезпечення економічної безпеки підприємництва в Україні. Наголошено на тому, що рівень економічної безпеки вітчизняного бізнесу є недостатнім і це призводить до високих ризиків господарювання, зниження його ефективності, демотивує населення до започаткування власної справи й ведення бізнесу, пригнічує ділову активність та стримує процеси економічного зростання. Однією з причин послаблення економічної безпеки підприємництва слугує високий рівень системної корупції, що підсилює негативну дію інших чинників – системних перешкод ведення бізнесу. Високий рівень системної корупції створює реальну загрозу національній безпеці та демократичному розвитку держави, негативно впливає на імідж країни, її конкурентоспроможність, ефективність структурних та інституційних реформ. Показано, що в організаційному аспекті органам державного управління необхідно передусім сформувати систему роботи з протидії системній корупції та зміцнення економічної безпеки суб’єктів вітчизняного підприємництва, зокрема за функціями: аналізу, прогнозування і планування, організації, мотивації та контролю. Виявлено чинники поширення корупції у дозвільній сфері. Доведено, що з метою забезпечення прозорості та підвищення рівня ефективності дозвільної системи в Україні необхідною є реалізація заходів за такими напрямами: посилення контролю та відповідальності посадових осіб дозвільних органів; проведення ревізії переліку існуючих ліцензій та дозволів у всіх сферах підприємницької діяльності; удосконалення роботи місцевих дозвільних органів; створення органу з контролю та моніторингу дозвільної системи; популяризація досвіду проходження дозвільних процедур та підвищення рівня обізнаності підприємців щодо прав і обов’язків дозвільних адміністраторів та посадових осіб дозвільних органів.