До питання аналізу лінгвістичних особливостей англіцизмів у сфері інформаційних технологій - Kowalska , Anna (Академічні візії, 2022)
Роль, яку сьогодні відіграє англійська мова, незаперечна. Він став найпоширенішим засобом спілкування серед носіїв кількох мов у всьому світі. Англійська мова проникає в усі сфери повсякденного життя людей. У сфері інформаційних технологій (ІТ) англійська мова зайняла домінуючу позицію, оскільки багато термінів, які використовуються щодня, написані англійською. Метою статті є аналіз лінгвістичних особливостей англіцизмів у сфері інформаційних технологій. Методи. Дослідження ґрунтується на системному та порівняльному аналізі, діалектичному методі, а також на методах класифікації та узагальнення. Результати. У цьому дослідженні представлені результати складання багатомовного глосарію з англіцизмами, що використовуються в полях GitHub і 3D Slicer. Незважаючи на обмежену кількість термінів, включених до глосарію, стаття містить багато доказів впливу англійської мови на розглянуті галузі інформаційних технологій, GitHub та 3D Slicer. Типи англіцизмів, які використовуються в області 3D Slicer, здаються більш різноманітними, ніж в області GitHub. Це дослідження показало, що п’ять європейських мов використовують мовні стратегії для вирішення будь-якої проблеми спілкування. Багатомовний глосарій показав, що в деяких випадках існує співіснування між англіцизмом і рідним терміном. В інших випадках англійський термін є єдиним, який використовується в різних мовах. Бувають випадки, коли використовується тільки рідна мова. Висновки. Це дослідження є корисним інструментом, який допомагає підвищити ефективність спілкування між інженерами та техніками, які говорять різними рідними мовами. Кінцевою метою цього дослідження буде створення багатомовного глосарію, який все ще знаходиться на стадії розробки і, ймовірно, охоплюватиме інші області ІТ, такі як Python і VTK