Методологічно-концептуальні засади інституційного регулювання внутрішнього ринку - Ільчишин, Степан (Академічні візії, 2023)
Окреслено методологічно-концептуальний потенціал використання інституційного регулювання в контексті удосконалення функціонування внутрішнього ринку. Проведено інтерпретацію основних базових понять та положень інституційної теорії, визначено перспективність використання інституційного регулювання. Підкреслено, що методологічною основою інституційного регулювання внутрішнього ринку став концептуальний підхід стосовно визначення причинно-наслідкових зв’язків у економічній системі через ідентифікацію детермінанти неспостережуваних економічних процесів. Здійснено опис кібернетичної моделі функціонування, динаміки та модернізації внутрішнього ринку за системною інтерпретацією, теорією катастроф, самоорганізації та синергії. Удосконалено логічний алгоритм опису взаємозв’язку між категоріями і поняттями "інститут", "інститут внутрішнього ринку", "інституційне регулювання" та "внутрішній ринок", де, на відміну від інших тлумачень, обґрунтовано взаємодоповнюючу роль фактору неспостережуваної економіки. Акцентовано особливу увагу на тому, що неспостережувані економічні процеси приховують у собі значний економічний потенціал розвитку внутрішнього ринку. Показано, що прояви деструктивних моделей економічної поведінки агентів ринку є, по суті, закономірним наслідком невиваженого інституційного регулювання внутрішнього ринку.