Європейські стратегії розвитку медичної освіти: досвід для України - Башкірова, Людмила Михайлівна; Ловас, Павло Семенович; Якименко, Володимир Вікторович (Академічні візії, 2023)
Статтю присвячено вивченню європейського досвіду розвитку медичної освіти з метою його імплементації в Україні. Метою дослідження є аналіз стратегій розвитку медичної освіти країн ЄС з метою застосування цього досвіду в українських закладах вищої освіти. Зазначається, що інтегрованість медичної освіти в європейський простір передбачає відповідність методів і змісту навчання потребам сучасного світу, взаємозв’язок та взаємовплив соціально-гуманітарних дисциплін для формування особистості за допомогою міжпредметної інтеграції. Встановлено, що серед основних тенденцій медичної освіти в ЄС важливе місце сьогодні посідає онлайн-освіта. Також у сучасних реаліях трендами освіти в країнах ЄС стали: mega universities, borderless networks of universities, Open Education та Open Virtual mobility. Цікавим у практиці вітчизняних медичних закладів вищої освіти може стати досвід використання симуляційних технологій.