Проблематика поширення спеціальної освіти та її вплив на модернізацію інклюзії: суспільно-правовий дискурс - Станкевич-Волосянчук, Оксана Ігорівна; Кас'яненко, Оксана Миколаївна; Кравцова, Тетяна Олександрівна (Академічні візії, 2023)
Метою цієї статті є розгляд проблеми освіти осіб з особливими потребами та її вплив на модернізацію інклюзії на законодавчому рівні. Проаналізовано суспільний дискурс, який не обов’язково відкидає принцип дискримінації щодо людей з особливими потребами. Робиться акцент на необхідності враховувати ситуації, які вимагають «спеціальної педагогіки», відповідного змісту або альтернативних процедур. Педагоги мають бути підготовлені до роботи з такими ситуаціями в кожному конкретному випадку виходячи з суспільно-правової перспективи. Запропоновано моделі змін у системі освіти для розвитку принципів інклюзивної освіти. Зроблено висновок, що для досягнення цих змін необхідні значні інвестиції у свідомість суспільства та низка відповідних заходів, спрямованих на усунення «несприйняття» людей з особливими потребами.