Необхідність розвитку системи матеріально-технічного забезпечення сільськогосподарських підприємств для підвищення їх конкурентоспроможності - Ковалів, В.М.; Торган, Р.І. (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти формування матеріально-технічного забезпечення сільськогосподарських підприємств як одного з ключових чинників підвищення їх конкурентоспроможності та забезпечення сталого розвитку аграрного виробництва. Встановлено, що в сучасних умовах функціонування аграрного сектору України особливого значення набуває забезпечення підприємств сучасною технікою, обладнанням, паливно-мастильними матеріалами, добривами, засобами захисту рослин та іншими виробничими ресурсами. Проаналізовано основні проблеми матеріально-технічного забезпечення, серед яких високий рівень фізичного та морального зношення машинно-тракторного парку, недостатній доступ до фінансових ресурсів, зростання вартості матеріально-технічних засобів, логістичні труднощі та дефіцит кваліфікованих кадрів. Обґрунтовано вплив рівня матеріально-технічного забезпечення на продуктивність праці, собівартість продукції, урожайність сільськогосподарських культур, ефективність використання виробничих ресурсів та фінансові результати діяльності підприємств. Визначено, що модернізація технічної бази та впровадження інноваційних технологій сприяють підвищенню ефективності виробництва, скороченню витрат і зміцненню ринкових позицій аграрних товаровиробників. Особливу увагу приділено питанням цифровізації аграрного виробництва, використанню технологій точного землеробства, систем GPS-моніторингу та сучасних інформаційних платформ управління ресурсами. У роботі узагальнено досвід державної та регіональної підтримки аграрного сектору, зокрема механізмів компенсації вартості техніки, лізингових програм, пільгового кредитування та міжнародної технічної допомоги. Запропоновано стратегічні напрями удосконалення матеріально-технічного забезпечення сільськогосподарських підприємств, які передбачають модернізацію техніки, розвиток виробничої інфраструктури, залучення інвестиційних ресурсів, цифровізацію управлінських процесів, підготовку персоналу та впровадження екологічно орієнтованих технологій. Доведено, що реалізація запропонованих заходів сприятиме підвищенню економічної ефективності діяльності підприємств, зміцненню продовольчої безпеки держави та інтеграції аграрного сектору України до європейського економічного простору.