Методичні засади застосування відновлювального масажу в процесі фізичного виховання учнів загальної середньої освіти - Сахарук, Ігор Степанович; Борисюк, Степан Юхимович (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження, метою якого є визначення теоретико-методичних засад та обґрунтування педагогічних умов ефективного застосування відновлювального масажу в процесі фізичного виховання учнів закладів загальної середньої освіти. Актуальність теми зумовлена інтенсифікацією навчального процесу та прогресуючим погіршенням стану здоров'я школярів, що потребує пошуку нових системних підходів до регенерації організму після навантажень. Авторами уточнено сутність відновлювального масажу в контексті освітньої діяльності як педагогічно керованого процесу механічного впливу на рецепторне поле шкіри та м'язові тканини для оптимізації психоемоційного стану й фізичного тонусу дитини. Детально проаналізовано фізіологічну структуру впливу, що базується на нервово-рефлекторному, гуморальному та механічному механізмах. Виокремлено специфічні ефекти застосування масажу в школі: адаптаційний (підвищення опірності стресу), когнітивний (відновлення уваги та пам'яті через покращення мозкового кровообігу) та виховний (формування культури свідомої саморегуляції). У роботі виявлено критичні недоліки сучасної практики фізичного виховання, зокрема дефіцит спеціалізованих методичних алгоритмів, низький рівень реабілітаційної компетентності вчителів та відсутність у школярів навичок самовідновлення. Для подолання цих проблем обґрунтовано комплекс педагогічних умов: інтеграція відновлювальних знань у структуру уроку через «мікро-модулі» (самомасаж під час розминки та заминки); моделювання ситуацій професійної взаємодії за допомогою взаємомасажу для розвитку «soft skills»; використання активних методів навчання, таких як кейс-методи та майстер-класи. Систематизовано основні методичні прийоми (самомасаж, взаємомасаж, вібромасаж) та описано алгоритм їх застосування, що включає діагностику стану, вибір технік та рефлексію відчуттів. Сформульовано практичні рекомендації щодо інтеграції масажних заходів в урочну та позакласну діяльність, облаштування зон релаксації та використання цифрових інструментів для контролю втоми учнів. Це дозволяє створити рефлексивно-орієнтоване середовище, що забезпечує здоров'язбережувальну ефективність навчання.