Домедична допомога пацієнтам з артеріальною гіпертензією, які перенесли COVID-19 та подальший їх реабілітаційний менеджмент - Страколист, Ганна Миколаївна; Потапова, Олена Володимирівна; Черкез, Іван Юрійович (Академічні візії, 2025)
В статті проведено теоретичний аналіз наукових вітчизняних та зарубіжних літературних джерел, інтернет-ресурсів, нормативно-правових документів за темою дослідження. Проаналізовано сучасні тенденції реабілітаційного менеджменту пацієнтів з артеріальною гіпертензією, які перенесли COVID-19, оскільки вірус часто загострює існуючі серцево-судинні патології та викликає ендотеліальну дисфункцію. Означені пріоритетні цілі реабілітаційного втручання в цих пацієнтів, а саме мінімізація ризику виникнення фатальних та нефатальних серцево-судинних ускладнень, цереброваскулярних захворювань та хронічної нефропатології, регрес уражень органів-мішеней, висока комплайєнтність пацієнта, подовження тривалості та покращення якості життя. Розглянуто патогенез артеріальної гіпертензії та базову різницю між зворотними та незворотними реакціями судин, що спостерігаються при функціональних та структурних порушеннях кровообігу як причиннонаслідкових факторів формування підвищеного артеріального тиску для оцінки тяжкості артеріальної гіпертензії, її прогнозу, вибору стратегії терапевтичного та реабілітаційного втручання, особливо в паціентів, які перенесли COVID-19. Окреслено характерні ознаки гіпертензивного кризу, як невідкладного стану, які поділено на кардіологічні, неврологічні та загальносоматичні групи за характером прояву. Означено, що раптовий стрибок артеріального тиску на тлі постковідного синдрому вимагає негайних і чітких дій від фізичного терапевта. Метою дослідження є аналіз сучасних тенденцій менеджменту пацієнтів з артеріальною гіпертензією, які перенесли COVID-19, та надання домедичної допомоги цім пацієнтам фізичним терапевтом. Об'єкт дослідження: процес надання допомоги пацієнтам із артеріальною гіпертензією, які перенесли COVID-19, на доклінічному етапі та в період ранньої реабілітації. Предмет дослідження: методи, алгоритми та організаційні підходи менеджменту пацієнтів з артеріальною гіпертензією, які перенесли COVID-19, зокрема застосування протоколів домедичної допомоги та принципів раннього реабілітаційного втручання під час гіпертензивного кризу в данних пацієнтів. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення сучасних науково-методичних літературних даних щодо менеджменту пацієнтів із артеріальною гіпертензією, які перенесли COVID-19. Розглянуто алгоритм домедичної допомоги пацієнтам з артеріальною гіпертензією, які перенесли COVID-19 фізичним терапевтом під час терапевтичного втручання. Зазначено, що вміння вчасно розпізнати симптоми та надати правильну домедичну допомогу є критичною компетенцією фахівця. Зроблені висновки, щодо актуальності домедичної допомоги пацієнтам з артеріальною гіпертензією, які перенесли COVID-19 в практиці фізичного терапевта. Зазначено, що незважаючи на великі наукові дослідження, патогенез артеріальної гіпертензії залишається недостатньо вивченим, особливо у пацієнтів з постковідним синдромом. Також, вивчення питань реабілітаційного менеджменту пацієнтів з артеріальною гіпертензією, особливо тих пацієнтів, хто переніс COVID-19, надання домедичної допомоги в разі загострення наявної патології та виникнення невідкладного стану все ще залишається актуальним в умовах сьогодення.