Доказові аспекти домедичної допомоги при гіпоглікемії у пацієнтів з цукровим діабетом у практиці фізичного терапевта - Страколист, Ганна Миколаївна; Позмогова, Наталля Василівна (Академічні візії, 2025)
В статті проведено теоретичний аналіз наукових вітчизняних та зарубіжних літературних джерел, інтернет-ресурсів, нормативно-правових документів за темою дослідження. Висвітлено сучасні вектори реабілітаційного менеджменту пацієнтів із цукровим діабетом та визначено пріоритетні цілі застосування терапевтичних вправ цієї групи хворих. Метою дослідження є розробка алгоритму надання домедичної допомоги пацієнтам з цукровим діабетом та подальший менеджмент їх фізичним терапевтом. Об'єкт дослідження: процес надання допомоги пацієнтам із гіпоглікемією у пацієнтів з цукровим діабетом на догоспітальному етапі та в період ранньої реабілітації. Предмет дослідження: методи, алгоритми та організаційні підходи менеджменту пацієнтів з цукровим діабетом, зокрема застосування протоколів домедичної допомоги та принципів раннього реабілітаційного втручання під час гіпоглікемічної коми в данних пацієнтів. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення сучасних науково-методичних літературних даних щодо менеджменту пацієнтів із цукровим діабетом. Показано, що надмірна корекція глікемії створює небезпеку виникнення гіпоглікемічних станів, які за своєю прогностичною значущістю та загрозою для життя пацієнта можуть бути критичнішими за саму гіперглікемію. Розглянуто патогенез гіперглікемічного та гіпоглікемічного станів. Зазначено, що переважання ефектів інсуліну над компенсаторними можливостями контрінсулярної системи та надходженням енергосубстратів ззовні є основною причиною гіпоглікемічного стану. Окреслено характерні ознаки гіпоглікемічного стану, як загрозливого стану життю пацієнта, а саме: в'ялість, тахікардія, неадекватна поведінка, втрата свідомості, судоми. Окрему увагу приділено патогенетичним механізмам розвитку гіпоглікемічних та гіперглікемічних станів. Розроблено алгоритм домедичної допомоги пацієнту з цукровим діабетом із загостренням наявної чи супутньої патології фізичним терапевтом під час терапевтичного втручання та означені правові дії фахівця в рамках професійної компетенції. Констатовано, що здатність до своєчасної ідентифікації симптомів та володіння навичками невідкладної допомоги є критичною складовою професійної компетентності фізичного терапевта. Зроблені висновки, щодо актуальності домедичної допомоги пацієнтам з цукровим діабетом в практиці фізичного терапевта. Зазначено, що незважаючи на велику кількість наукових досліджень, патогенез цукрового діабету залишається недостатньо вивченим. Також, вивчення питань подальшого реабілітаційного менеджменту пацієнтів з цукровим діабетом та надання домедичної допомоги в разі виникнення критичного стану все ще залишається актуальним в умовах сьогодення.