Теоретико-методичні засади розвитку громадянських компетентностей в умовах демократизації освіти - Мірошніченко, Валентина Іванівна; Петраш, Анжела Іванівна (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто теоретичні та методичні засади взаємозв'язку процесів демократизації освіти та формування громадянських компетентностей особистості в сучасному освітньому просторі. Обґрунтовано, що демократизація освіти виступає важливою умовою становлення громадянина демократичного суспільства, оскільки забезпечує реалізацію принципів рівності, свободи вибору, партнерства, участі та поваги до прав людини. У такому середовищі здобувач освіти розглядається як активний суб'єкт освітнього процесу, здатний до критичного мислення, відповідальної поведінки та соціальної взаємодії. Проаналізовано теоретичні підходи до визначення громадянських компетентностей, зокрема компетентнісний, діяльнісний, особистісно орієнтований та аксіологічний. У своїй сукупності вони дозволяють розглядати громадянські компетентності як інтегровану характеристику особистості, що охоплює знання про демократичні цінності, уміння брати участь у суспільному житті та навички комунікації, співпраці й прийняття рішень. Підкреслено взаємозумовленість демократизації освіти та рівня сформованості громадянських компетентностей, а саме демократичне освітнє середовище сприяє їх розвитку, а сформовані компетентності, у свою чергу, підтримують і зміцнюють демократичні процеси в освіті. Окреслено методичні засади формування громадянських компетентностей, які передбачають використання інноваційних педагогічних технологій: інтерактивного навчання (дискусії, дебати, обговорення), проєктної діяльності, проблемного навчання, кейс-методу, кооперативного навчання, а також практик самоврядування, волонтерської діяльності та соціальних ініціатив. Наголошено на значущості навчання через досвід, участь і співпрацю як ключових механізмів формування громадянської активності. Зроблено висновок, що ефективне формування громадянських компетентностей можливе за умови цілісної інтеграції демократичних принципів організації освіти з сучасними методичними підходами, що забезпечує перехід від теоретичного усвідомлення цінностей демократії до їх практичного застосування. Це, у свою чергу, сприяє становленню відповідальної, соціально активної та свідомої особистості, здатної до конструктивної участі у житті демократичного суспільства.