Основні педагогічні принципи військово-патріотичного виховання (кінець XX-початок XXI століття) - Калаур, Світлана Миколаївна; Дзюба, Петро Миколайович (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз основних педагогічних принципів військово-патріотичного виховання, що сформувалися наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття в умовах суспільно-політичних трансформацій та становлення незалежної України. Обґрунтовано актуальність дослідження, зумовлену сучасними безпековими викликами, потребою у формуванні національно свідомого громадянина та підвищенням ролі освіти у зміцненні обороноздатності держави. У роботі розкрито еволюцію змісту, мети та завдань військово-патріотичного виховання: від переважно ідеологізованого та знаннєво-орієнтованого підходу до цілісної, особистісно зорієнтованої та компетентнісної педагогічної системи. Визначено, що військово-патріотичне виховання охоплює не лише підготовку до військової служби, а й формування громадянської відповідальності, критичного мислення, морально-ціннісних орієнтацій, здатності діяти в умовах ризику та протидіяти інформаційним впливам. На основі аналізу наукових джерел і навчальних програм виокремлено провідні підходи до організації військово-патріотичного виховання (знаннєво-нормативний, компетентнісний, діяльнісний, гуманістично-ціннісний та інтегративний), що відображають зміну освітньої парадигми. Доведено, що сучасна модель виховання базується на поєднанні теоретичної підготовки з практичною діяльністю, інтеграції військової та цивільної складових, а також орієнтації на реальні життєві ситуації. Особливу увагу приділено обґрунтуванню системи базових педагогічних принципів військово-патріотичного виховання, серед яких: національна спрямованість, громадянська активність, практична орієнтованість, інтеграція фізичного, морального та військового розвитку, безперервність і наступність, добровільність і мотиваційна залученість, партнерство соціальних інституцій, регіоналізація, безпекова компетентність, опора на історичні традиції, особистісна орієнтація та військово-професійна спрямованість. Показано, що їх реалізація забезпечує формування цілісної особистості громадянина-патріота, здатного до свідомої участі у суспільному житті та захисту держави. Зроблено висновок про те, що сучасна система військово-патріотичного виховання є багатовимірною, інтегрованою та ціннісно насиченою, а її подальший розвиток пов'язаний із удосконаленням змісту освіти, впровадженням інноваційних педагогічних підходів і посиленням взаємодії між освітніми, державними та громадськими інституціями.