Формування моделей інтелектуалізації підприємства у забезпеченні його економічного потенціалу - Побережна, Заріна Миколаївна; Копча, Юрій Юрійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглядається формування моделей інтелектуалізації підприємства як ключового чинника підвищення його економічного потенціалу. Визначено основні проблеми інтеграції інтелектуальних ресурсів у систему управління та їх трансформації у конкурентні переваги. Проаналізовано зарубіжні та вітчизняні дослідження, які висвітлюють управління знаннями, інтелектуальним капіталом та цифрові інструменти для розвитку підприємства. Виявлено, що сучасні підприємства потребують комплексних моделей, що поєднують управління знаннями, оцінку інтелектуального потенціалу та цифрові технології. Розглянуто концепцію інтелектуалізації бізнес-процесів як системного впровадження знань, компетенцій та інновацій у діяльність підприємства. Представлено позитивні ефекти інтелектуалізації на продуктивність, інноваційну спроможність та стратегічну гнучкість підприємства. Запропоновано комплекс сучасних моделей інтелектуалізації, що спрямовані на оптимізацію бізнес-процесів та підвищення економічної ефективності. Доведено, що інтеграція інтелектуальних ресурсів у стратегічне управління забезпечує стійкий розвиток та довгострокові конкурентні переваги. Визначено наукову та практичну значущість дослідження для вдосконалення управлінських рішень і підвищення економічного потенціалу підприємств. Розроблені моделі інтелектуалізації є ефективним інструментом системного управління знаннями та інноваціями.