Іноземна мова як інструмент професійної комунікації працівників сектору безпеки та оборони в умовах глобальної безпекової нестабільності - Романов, Ігор Ігорович; Волік, Олена Валеріївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У сучасних умовах глобальної безпекової нестабільності знання іноземної мови стає ключовим інструментом професійної комунікації працівників сектору безпеки та оборони, зокрема майбутніх правоохоронців. Особливо актуальним є вивчення іноземної мови курсантами військових і поліцейських закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, оскільки володіння іноземною мовою забезпечує ефективну взаємодію у міжнародному професійному середовищі, сприяє інтеграції в глобальний дискурс безпеки та підвищує рівень готовності до виконання завдань у складних професійних ситуаціях. Опанування іншомовної фахової лексики дозволяє здобувачам вищої освіти розуміти міжнародні нормативні документи, наукові та професійні публікації, аналітичні звіти та інші необхідні матеріали, а також брати активну участь у спільних операціях, міжнародних навчаннях та проектах, а також у програмах у сфері оборони та правоохоронної діяльності. Особлива увага приділяється вивченню військової та поліцейської термінології, яка включає лексичні одиниці, пов’язані з озброєнням, видами військ і правоохоронних підрозділів, структурами управління, спеціальною технікою, засобами комунікації, медичною допомогою, тактичними операціями та правовими аспектами. Використання сучасних педагогічних технологій: рольових ігор, кейс-методів, роботи з автентичними та адаптованими текстами, мультимедійними матеріалами та інтерактивними вправами, яке забезпечує формування професійної іншомовної компетентності, розвиток навичок міжкультурної комунікації та підготовку до прийняття рішень у різноманітних професійних сценаріях. Таким чином, іноземна мова виступає не лише предметом навчання, а й практичним інструментом підвищення професійної спроможності курсантів і студентів у сфері безпеки та оборони, забезпечує доступ до актуальної міжнародної інформації та сприяє інтеграції української освітньої практики у світовий безпековий та правоохоронний простір.