Регіональна політика соціально-економічного забезпечення розвитку сільських територій у контексті повоєнного відновлення - Ключник, Альона Володимирівна; Кормишкіна, Ірина Валеріївна; Прогонюк, Людмила Юріївна (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена формуванню моделі регіональної політики розвитку сільських територій у період повоєнного відновлення. Дослідження охоплює фінансові, інституційні та інвестиційні інструменти забезпечення соціально-економічної стійкості громад. Воєнні руйнування спричинили інфраструктурні втрати, демографічний спад і скорочення доходів місцевих бюджетів. У 2022 році індекс соціально-економічної вразливості окремих територій перевищив 0,60, що актуалізує розроблення нових підходів до регіонального управління. Метою дослідження є розроблення інтегрованої моделі соціально-економічного забезпечення розвитку сільських територій із прогнозними параметрами до 2032 року. У роботі використано статистичний аналіз бюджетних та інвестиційних показників за 2021–2025 роки, метод індексного оцінювання, розрахунок мультиплікативного ефекту інвестицій, сценарне моделювання макропоказників на 2026–2032 роки. Отримані результати засвідчили нерівномірність відновлення територій, встановили кореляцію між рівнем фінансової автономії та темпами зниження індексу вразливості, визначили зростання мультиплікатора бюджетних вкладень до 1,8, а також продемонстрували переваги інноваційного сценарію розвитку, який забезпечує приріст валового регіонального продукту понад 50 %. Подальші дослідження доцільно спрямувати на поглиблення інструментів моніторингу ефективності регіональної політики та уточнення прогнозних моделей із урахуванням зовнішніх макроекономічних ризиків.