Зустріч зі стейкголдерами як методичний інструмент формування професійно орієнтованої англомовної компетентності студентів-економістів - Добровольська, Оксана Ярославівна (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто зустрічі зі стейкголдерами як ефективний методичний інструмент формування професійно орієнтованої англомовної компетентності студентів економічних спеціальностей. Традиційні методи викладання англійської мови часто не враховують реальні професійні ситуації. Студенти мають труднощі з перенесенням мовних знань у практичний контекст (переговори, презентації, ділове листування). Відсутність автентичних комунікативних практик знижує мотивацію та ефективність навчання. Отже, в умовах сьогодення зростає потреба у фахівцях, які володіють англійською мовою для професійного спілкування. Зустрічі зі стейкголдерами моделюють реальні бізнесові та професійні сценарії, що відповідає сучасним освітнім тенденціям. Такий підхід сприяє розвитку soft skills (комунікація, критичне мислення, співпраця), які є затребуваними на ринку праці. Стаття акцентує увагу на діалогічному та інтерактивному характері таких зустрічей, що забезпечує поєднання теоретичних знань із практичними навичками комунікації у професійному середовищі. Зустрічі зі стейкголдерами моделюють реальні ситуації взаємодії майбутніх економістів із представниками бізнесу, державних установ та міжнародних організацій, сприяючи розвитку критичного мислення, уміння аргументувати позицію та приймати колективні рішення. Методика передбачає використання сценарних карт, автентичних діалогів та мультимодальних завдань, що дозволяє студентам занурюватися у професійний контекст і формувати компетентність, необхідну для успішної діяльності в глобалізованому економічному просторі. У статті окреслено проблематику інтеграції зустрічей із зацікавленими сторонами у навчальні програми, визначено їхню актуальність для сучасної економічної освіти, сформульовано цілі та очікувані результати впровадження. Такий підхід не лише підвищує рівень володіння англійською мовою, але й формує навички міжкультурної комунікації, професійної етики та стратегічного мислення, що є ключовими для конкурентоспроможності майбутніх фахівців.