Диджиталізація вищої педагогічної освіти України: вектори розвитку підготовки освітніх менеджерів - Стаценко, Наталія Вікторівна; Скоробагатська, Оксана Іванівна; Горобець, Тетяна Іванівна (Академічні візії, 2023)
Розвиток різноманітних технологій, що стосуються обробки й зберігання інформації в сучасному світі, характеризується досить високим рівнем активності. Процес впровадження технологій оброблення та зберігання інформації у різні сфери діяльності людини має назву диджиталізація. Цей процес вже довгий час активно впроваджується у сфері освіті в усьому світі і приніс досить позитивні результати, головним із яких є досягнення високого рівня її якості. Та варто пам’ятати, що успішність диджиталізації освіти загалом залежить насамперед від рівня державної підтримки та наявності державної програми для виконання цієї трансформації. У статті було розглянуто основні принципи цього процесу, потрібні для розуміння новітніх технологій загалом та їх ефективного використання зокрема. Особливу роль цей процес відіграє в освіті. Жоден заклад освіти чи викладач, нині, не може лишатись осторонь цифрових трансформацій, оскільки вони вже стали невіддільною частиною повсякденного життя, значно впливаючи на якість освіти, на рівень компетентності педагогів та умови проведення їхньої професійної діяльності. Питання якомога скорішого залучення педагогів вищих навчальних закладів в процес цифрової трансформації є зараз найбільш актуальним. Проведений аналіз основних векторів підготовки менеджерів освіти в Україні в умовах цифрових трансформацій допоміг визначити головні цілі диджиталізації та її ролі у галузі освіти та науки. Також у статті розкрито, які функції мають виконувати менеджери освіти в умовах диджиталізації та які компетентності вони мають опанувати. Одними із головних напрямів підготовки є розвиток володіння цифровими інструментами та пошук оптимальних варіантів набуття менеджерами освіти досвіду цифрового навчання. Головний висновок – цифрова грамотність є основою процесу диджиталізації в освіті.