Ефективність програмування розвитку анаеробної роботоздатності гандболісток високої кваліфікації в підготовчому періоді - Андронов, Віталій; Тищенко, Валерія (Академічні візії, 2025)
Статтю присвячено теоретичному обґрунтуванню та експериментальній перевірці ефективності програми вдосконалення анаеробної роботоздатності та лактатного механізму енергозабезпечення гандболісток високої кваліфікації у підготовчому періоді річного макроциклу. Актуальність дослідження зумовлена зростанням інтенсивності змагальної діяльності в сучасному жіночому гандболі та необхідністю оптимізації тренувального процесу з урахуванням специфіки інтервального характеру навантажень. Мета дослідження – визначити динаміку показників анаеробної роботоздатності та лактатного механізму енергозабезпечення гандболісток високої кваліфікації під впливом експериментальної тренувальної програми. У дослідженні взяли участь 32 гандболістки, які були розподілені на експериментальну та контрольну групи. Для оцінювання анаеробної працездатності застосовано тест бігу 10×30 м із визначенням середнього часу, максимального та мінімального результатів, коефіцієнта втоми та інтегрального показника рівня анаеробної роботоздатності. Установлено, що наприкінці формувального етапу в гандболісток експериментальної групи відбулися статистично достовірні покращення більшості досліджуваних показників (p<0,05–0,001), що свідчить про підвищення можливостей організму до виконання інтенсивної м’язової роботи в анаеробному режимі. У контрольній групі зміни мали переважно недостовірний характер. Отримані результати підтверджують ефективність запропонованої програми та доцільність її використання у практиці підготовки гандболісток високої кваліфікації з метою оптимізації розвитку анаеробного лактатного механізму енергозабезпечення.