Європейська та світова практика академічної мобільності для інноваційного розвитку освітнього простору України - Черушева, Галина Бартбеківна; Колесник, Світлана Григорівна; Довбня, Софія Олегівна (Академічні візії, 2023)
У статті з’ясовано, що академічна мобільність є пріоритетним напрямом діяльності закладу вищої освіти. На основі аналізу наукової літератури дано означення поняття «академічна мобільність» та охарактеризовано її переваги. Значна увага приділена розвитку інформаційно-комунікаційних технологій та їх впливу на академічну мобільність. Доведено, що сьогодні академічна мобільність можлива в очній, дистанційній та змішаній формі. Детально проаналізовано досвід реалізації академічної мобільності у країнах ЄС, США та Канади. У ході дослідження з’ясовано, що реалізація академічної мобільності в Україні потребує певного удосконалення для розвитку інноваційного освітнього простору. На основі аналізу наукової літератури описано способи підвищення ефективності реалізації академічної мобільності в Україні на національному, інституційному та індивідуальному рівнях. Окреслені способи спрямовані на створення інноваційного освітнього простору в закладах вищої освіти України.