Лінгвоосвітня культура як чинник академічної ідентичності студента немовного фаху - Степанець, Надія Олександрівна (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено феномен лінгвоосвітньої культури як ключового чинника формування академічної ідентичності студентів нефілологічних спеціальностей. Обґрунтовано, що мовна компетентність у сучасній освіті виходить за межі граматичної правильності, перетворюючись на інструмент когнітивної організації мислення, комунікативної самореалізації та інтелектуальної автономії здобувача вищої освіти. Здійснено аналіз взаємозв’язку між мовною культурою й академічною самосвідомістю студента, визначено, що мова забезпечує передачу знань і створення наукових смислів, сприяє розвитку аналітичного мислення, критичної рефлексії та культури аргументованого висловлення.Розкрито роль педагогічного супроводу у формуванні філологічної культури в нефілологічних аудиторіях. Показано, що інтеграція курсів академічного письма, риторики та комунікативної культури сприяє становленню навичок точного й логічно структурованого наукового мовлення, виховує академічну доброчесність і формує стійку мотивацію до мовного саморозвитку. Визначено, що лінгвоосвітня культура поєднує когнітивний, комунікативний, професійно-освітній, педагогічний і ціннісно-культурний виміри освітнього процесу, забезпечуючи цілісність інтелектуального становлення майбутнього фахівця.Доведено, що мова в системі вищої освіти виконує роль інтелектуального ресурсу, який забезпечує синтез наукового мислення, культурної свідомості й професійної компетентності. Формування академічної ідентичності студента ґрунтується на усвідомленні мови як середовища наукової творчості, пізнання та духовного самоствердження. Лінгвоосвітня культура постає стратегічним чинником гуманітарного зміцнення вищої освіти України, оскільки формує покоління фахівців, здатних мислити українською мовою науки та діяти в координатах національної академічної традиції.