Цілі, передумови і переваги державно-приватного партнерства - Брайловський, І. А. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано цільові орієнтири, ключові передумови і основні переваги для сторін державно-приватного партнерства. Для досягнення поставленої мети у роботі вирішено такі завдання, як дослідження теоретико-методологічних засад державно-приватного партнерства; визначення економічної природи та мотиваційних чинників участі держави і приватного сектора у партнерських проектах; підходи до аналізу фінансово-економічних механізмів реалізації і обмеження ризиків ДПП; обґрунтування соціально-економічних наслідків та інституційних умов ефективного функціонування партнерських відносин. Визначено, що державно-приватне партнерство є невід'ємною умовою нормального функціонування ринкової економіки. Державно-приватне партнерство, яке сьогодні продовжує формуватися як форма економічної взаємодії державного і приватного секторів економіки, на відміну від традиційних відносин, створює власні базові моделі відносин власності, фінансування й методів управління на різних рівнях економіки, у різних галузях і сферах життєдіяльності. Розглянуто основні передумови, які спонукають державний та приватний сектори економіки вдаватися до партнерства, а також головні мотиваційні аспекти. З’ясовано, що головна вигода, яку одержує держава – реалізація суспільно значимих проектів, на які у неї або відсутні, або не вистачає коштів, або державні органи не в змозі належним чином розпорядитися наявними та/або запозиченими ресурсами; головна вигода, яку отримує приватний партнер – разовий або постійний прибуток унаслідок реалізації проекту ДПП, державні гарантії, які, у разі проблем з реалізацією проекту, компенсують здійснені витрати. Сформовано висновки, відповідно до яких державно-приватне партнерство є ефективним інструментом інтеграції державних та приватних ресурсів для реалізації суспільно значущих проектів на основі принципу взаємної зацікавленості, довгострокової контрактної взаємодії та розподілу ризиків.