Міжнародні конвенції як інститут захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та біженців - Бльок, Наталія Володимирівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Актуальним є дослідження міжнародних конвенцій, що спрямовані на захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, а також особливості їх імплементації в національне законодавство. У статті проаналізовано Керівні принципи ООН з переміщення всередині країни, Конвенція про статус біженців 1951 року (у контексті розмежування понять «біженець» та «ВПО»), Женевські конвенції, а також численні регіональні акти, котрі свідчить про поступове формування комплексу міжнародних стандартів, орієнтованих на гуманне, гідне й правозахисне ставлення до внутрішньо переміщених осіб. Вказано про поняття внутрішньо переміщених осіб, біженців та історичні аспекти їх розвитку. Розглянуто роль міжнародного права в регулюванні становища ВПО, визначено основні документи, що закріплюють їхні права, та охарактеризовано механізми їх реалізації. Констатовано, що незважаючи на наявність базових міжнародних стандартів захисту, внутрішньо переміщені особи часто залишаються незахищеними на практиці. Це обумовлює потребу в посиленні механізмів контролю за дотриманням норм міжнародного права, а також у тіснішій взаємодії між державами та міжнародними організаціями у сфері захисту ВПО. У висновках обґрунтовано, що захист переміщених осіб має не лише правовий, а й соціальний, економічний та психологічний вимір, тому міжнародні норми повинні супроводжуватись реальними механізмами адаптації, інтеграції та підтримки внутрішньо переміщених осіб. До того ж дуже важливою є ефективна взаємодія між міжнародними організаціями, державою та громадянським суспільством та формальне визнання прав, а також їхнє практичне забезпечення.