Гендерна рівність у виборчому праві: українські реалії та світовий досвід - Бортник, Н.; Ломакіна, О. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглянуто українські реалії гендерної рівності у виборчому праві, зокрема аналіз чинного законодавства, статистичні дані щодо участі жінок у виборах, а також основні перепони на шляху до її реалізації. Вказано, що гендерна рівність є фундаментальною складовою демократичного суспільства, що забезпечує рівні права та можливості для всіх громадян незалежно від статі. Виборче право, як один із ключових механізмів реалізації демократії, відіграє важливу роль у забезпеченні рівного доступу чоловіків і жінок до участі в політичному житті. Підкреслено, що в Україні, попри існування законодавчих гарантій, проблема гендерного дисбалансу у виборчому процесі залишається актуальною. Особливу увагу звернуто на Виборчий кодекс України, який у 2019 році впровадив обов’язкову гендерну квоту для виборчих списків політичних партій. Згідно з цим положенням, не менше 40% осіб у списках повинні бути представниками однієї статі. Це нововведення стало важливим кроком до забезпечення пропорційного представництва жінок у політичних органах. Однак, незважаючи на прогресивність законодавства, його імплементація стикається з низкою проблем. Зокрема, існують випадки формального дотримання квоти без реального забезпечення участі жінок у прийнятті рішень. Наголошено, що жінки часто опиняються на нижніх позиціях виборчих списків, що знижує їхні шанси на обрання. Звернуто увагу на досвід європейських країн, який свідчить про те, що впровадження ефективних механізмів гендерної рівності у виборчому праві може значно підвищити рівень участі жінок у політиці. Для України важливо врахувати ці практики й адаптувати їх до національного контексту. Зроблено висновок, що гендерна рівність у виборчому праві є важливим інструментом для зміцнення демократичних процесів в Україні. Попри позитивні зміни в законодавстві та зростання кількості жінок-кандидатів, досягнення повного паритету потребує подальших зусиль і з боку держави, і громадянського суспільства. Вивчення міжнародного досвіду та його адаптація до українських реалій можуть стати ключем до успішної імплементації принципів гендерної рівності в політичному житті країни.