Запобігання насильства щодо дітей в сім’ї: віктимологічні аспекти - Бортник, Н.; Сопільник, Л. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена аналізу актуального питання запобігання насильству щодо дітей у сім’ї через призму віктимологічних особливостей. Вказано, що проблема насильства щодо дітей у сім’ї є однією з найгостріших соціальних і правових викликів сучасності. Вона потребує комплексного вирішення, яке враховує віктимологічні особливості постраждалих, а також розроблення ефективних механізмів правового та соціального захисту. Розглянуто теоретичні засади віктимології та практичні аспекти реалізації превентивних заходів, спрямованих на захист найуразливішої категорії населення – дітей. Підкреслено, що комплексний підхід до вирішення цієї проблеми, який об’єднує правові, соціальні та освітні заходи, сприяє мінімізації ризиків віктимізації дітей і забезпечує їхній гармонійний розвиток. Дослідження показують, що діти, які зазнали насильства в сім’ї, мають підвищений ризик повторної віктимізації. Це вимагає розроблення таких підходів до запобігання насильству, які спрямовані не лише на усунення загроз, але й на створення умов для гармонійного розвитку дитини. Зазначено, що ефективна профілактика насильства повинна базуватися на ранньому виявленні ризиків, їх усуненні та впровадженні програм психологічної підтримки для сімей у кризових ситуаціях. Підкреслено, що одним із ключових аспектів є забезпечення ефективної взаємодії між правоохоронними органами, соціальними службами та освітніми установами. Недостатня координація між цими інституціями часто призводить до того, що випадки насильства залишаються непоміченими або жорстокість повторюється через відсутність належного контролю за умовами проживання дитини. Особлива увага приділена необхідності навчання батьків ненасильницьким методам виховання та посиленню співпраці між освітніми установами, правоохоронними органами і соціальними службами. Наголошено на важливості постійного наукового аналізу проблеми насильства щодо дітей у сім’ї для вдосконалення існуючих підходів до її вирішення. Науковий аналіз і моніторинг ефективності профілактичних заходів дозволять удосконалити існуючі підходи та адаптувати їх до нових викликів сучасного суспільства. Лише таким чином можна створити безпечне середовище для кожної дитини та забезпечити реалізацію її прав на життя без насильства. Водночас існує потреба у вивченні нових форм насильства, які з’являються у зв’язку з розвитком сучасних технологій, а також в оцінці ефективності впроваджених профілактичних заходів.