Законодавчі засади здійснення підприємницької діяльності фізичними особами - Цимбал, Валерій Олександрович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано сучасний стан нормативно-правового регулювання підприємницької діяльності фізичних осіб в Україні, визначено основні законодавчі підходи до формування правового статусу фізичної особи-підприємця (ФОП), з’ясовано особливості його реалізації в умовах трансформаційного суспільно-економічного середовища. Охарактеризовано дуалістичну природу правового статусу ФОП, що поєднує риси природного суб’єкта цивільного права та функціональні елементи господарсько-правової правосуб’єктності. Розглянуто ключові нормативні акти, які регламентують правовий режим ФОП, зокрема Конституцію України, Цивільний і Господарський кодекси, Податковий кодекс, закони спеціального призначення. Доведено, що фрагментарність правового регулювання зумовлює необхідність систематизації та уніфікації правового статусу ФОП, зокрема в частині співвідношення загальної правоздатності фізичної особи та спеціального статусу суб’єкта підприємницької діяльності. Встановлено, що реєстрація у якості ФОП є юридичним фактом, який трансформує загальну правоздатність у господарсько-правову. Окрему увагу приділено функціонуванню спрощеної системи оподаткування як інструменту регуляторного впливу, а також дерегуляційним заходам в умовах воєнного стану. Сформовано висновки щодо доцільності визнання ФОП окремою категорією суб’єктів права та необхідності розроблення комплексної нормативно-правової моделі, що забезпечувала б правову визначеність, стабільність та адаптивність у регулюванні підприємницької діяльності фізичних осіб.