Використання сучасних аеробних видів рухової активності серед молоді - Потапова, Олена Володимирівна; Буренко, Марина Сергіївна; Комарова, Тетяна Володимирівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Актуальною є проблема пошуку ефективних засобів підвищення фізичної підготовленості спортивної молоді за рахунок впровадження сучасних фізкультурно-оздоровчих технологій та фітнес-програм аеробного спрямування для покращення функціонального стану спортсменів і удосконалення роботи їх кардіореспіраторного блоку. Мета дослідження: систематизація та аналіз можливостей впровадження аеробної рухової активності з використанням індивідуалізованих фітнес-програм із подальшим включенням їх до навчально-тренувального процесу в жіночому гандболі. Об’єкт дослідження: процес багатокомпонентної підготовки гандболісток у системі сучасного навчально-тренувального процесу. Предмет дослідження: застосування аеробних дозованих навантажень протягом підготовчої частини тренування як засобу розвитку функціональних показників кардіореспіраторного блоку, підвищення загальної працездатності та координації рухів у дівчат, які займаються гандболом, у контексті активної підготовки до ефективної змагальної діяльності. Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, тестування показників фізичної підготовленості, метод експертних оцінок, методи математичної статистики. Обґрунтовано перспективи застосування аеробних рухових навантажень у вигляді включення у підготовчу частину заняття фітнес тренування в ігрових видах спорту серед молоді, а саме у гандболі. Представлено індивідуальну фітнес-програму, підібрану під контингент спортсменок з врахуванням специфіки виду спорту, яка проводилася поточним способом під музичний супровід і мала у змісті підготовчої частини танцювально-хореографічний компонент. Проведено оцінку швидкісно-силових та координаційних якостей дівчат гандболісток 15-16 років. Експериментально доведено ефективність використання дозованої рухової активності у вигляді фітнес-програми аеробної спрямованості для підвищення рівня фізичної підготовленості, покращення координації рухів та стабільності кидків, про що свідчать результати кореляційного аналізу.