Удосконалення психофізичних і психофізіологічних показників гандболістів у контексті когнітивно-рухової адаптації - Апанасенко, Андрій Вікторович; Тищенко, Валерія Олексіївна; Кучеров, Денис Сергійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У сучасному спортивному тренуванні одним із ключових аспектів, що визначає ефективність змагальної діяльності та конкурентоспроможність спортсмена, є розвиток психофізичних і психофізіологічних здібностей. Особливої актуальності це набуває на етапі попередньої базової підготовки, коли формується функціональна база для подальшого вдосконалення фізичних якостей. Мета дослідження – науково обґрунтувати динаміку змін психофізичних і психофізіологічних здібностей гандболістів 15–16 років у процесі їхньої підготовки, визначити вплив тренувальних навантажень на розвиток сенсомоторної координації, когнітивно-моторної інтеграції, функціональної стійкості нервової системи та адаптаційних механізмів організму до умов змагальної діяльності. Результати дослідження свідчать про статистично значуще покращення ряду психофізичних показників у спортсменів експериментальної групи. Зокрема, зафіксовано зменшення часу реакції на сенсорні стимули, підвищення точності та координації рухів, що свідчить про покращення психофізіологічної регуляції рухової діяльності. Отримані дані також вказують на зростання швидкості прийняття рішень у змінних ігрових умовах, що демонструє вдосконалення когнітивно-моторної інтеграції. Таким чином, застосування комплексного підходу до розвитку психофізичних і психофізіологічних здібностей дозволяє досягти високої функціональної готовності спортсменів до виконання техніко-тактичних дій у стресових умовах змагальної діяльності. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів для вдосконалення індивідуалізованих програм тренувального процесу гандболістів на юнацькому етапі багаторічної підготовки. Запропоновані методичні підходи можуть бути адаптовані до різних ігрових амплуа та рівнів функціональної підготовленості спортсменів, що забезпечує високий рівень диференціації навантажень і сприяє досягненню стабільної спортивної результативності.