Гарантії дотримання прав людини у правоохоронній діяльності щодо забезпечення екологічної безпеки - Меленко, Сергій Гаврилович; Калмикова, Олена Вікторівна; Струтинська-Струк, Людмила Владиславівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено гарантії дотримання прав людини у правоохоронній діяльності щодо забезпечення екологічної безпеки. Обґрунтовано, що реалізація правоохоронних повноважень у сфері охорони довкілля має здійснюватися з урахуванням необхідності дотримання та захисту прав і свобод людини. Проаналізовано екологічну безпеку як складову системи національної безпеки у взаємозв’язку з правом людини на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Визначено інституційні та процесуальні гарантії дотримання прав людини у діяльності правоохоронних органів під час запобігання, виявлення та припинення екологічних правопорушень, а також окреслено напрями вдосконалення відповідного правового механізму.