Розвиток комунікативної компетентності та навичок командної роботи («soft skills») у майбутніх фахівців фізичної культури і спорту - Хомік, Оксана Миколаївна; Аллахвердієва, Наталія Ярославівна; Сахарук, Ігор Степанович; Борисюк, Олена Степанівна; Волянюк, Сергій Миколайович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Статтю присвячено дослідженню теоретико-методичних засад та обґрунтуванню педагогічних умов розвитку комунікативної компетентності та навичок командної роботи у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту. Встановлено, що «soft skills» є інтегральними особистісними утвореннями, які поєднують ціннісно-мотиваційний, когнітивний та операційно-діяльнісний компоненти. Обґрунтовано комплекс педагогічних умов: інтеграція «soft skills» у зміст професійно-орієнтованих дисциплін; створення рефлексивно-орієнтованого середовища; моделювання професійних ситуацій через активні методи навчання. Серед методичних прийомів виділено кейс-метод, проєктну діяльність, орієнтовану на командні ролі, та рольові ігри. Сформульовані практичні рекомендації включають впровадження комунікативних кейсів, організацію прес-конференцій та створення міждисциплінарних навчальних команд.