Порівняльний аналіз середовищ для формування обчислювальних компетентностей здобувачів вищої освіти галузей знань 10 «Природничі науки» та 11 «Математика та статистика» - Курилко, О.Б.; Юсипів, Т.В. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проведено детальний порівняльний аналіз п’яти поширених обчислювальних середовищ (MS Excel/Google Sheets, MATLAB, GNU Octave, Wolfram Alpha/Mathematica, Python з ключовими бібліотеками) з позиції ефективності формування двадцяти обчислювальних компетентностей здобувачів спеціальностей галузей знань 10 «Природничі науки» та 11 «Математика та статистика». На основі аналізу актуальних Державних стандартів вищої освіти та типових освітньо-професійних програм провідних ЗВО України визначено оптимальні етапи інтеграції кожного середовища у навчальний процес. Обґрунтовано доцільність поетапного переходу від базових інструментів до професійних систем моделювання і машинного навчання. Запропоновано диференційовану модель підготовки, що враховує специфіку освітніх програм, рівень підготовки студентів та потреби STEM-освіти, забезпечуючи формування повного спектру обчислювальних компетентностей.