Нейронні мережі як інструмент перевірки педагогічних принципів: моделювання процесів навчання та мислення - Омецинська, Н.В.; Юсипів, Т.В. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття розглядає штучні нейронні мережі (ШНМ) як можливу модель для розуміння процесів мислення та навчання, що дуже важливо в педагогіці. Досліджено, в яких аспектах ШНМ можуть імітувати людську поведінку та когнітивні процеси, а в яких мають суттєві обмеження. Особлива увага приділена використанню ШНМ для перевірки таких педагогічних принципів, як зона ближнього розвитку, scaffolding та когнітивне навантаження. Проведено експерименти з великими мовними моделями, які показали високу відповідність у задачах адаптивного навчання та обробки інформації, але низьку – у моделюванні емоцій, інтенціональності та втіленого досвіду. Запропоновано методологію контрольованих експериментів на ШНМ для педагогічних досліджень. Результати вказують, що ШНМ можуть бути корисним інструментом для уточнення універсальних механізмів навчання, але жодним чином не замінюють людину як об’єкт педагогічного вивчення.