Використання елементів легкої атлетики для підвищення рівня загальної фізичної підготовленості студентів - Баховський, І.І.; Кулаєв, В.І.; Блащак, І.М.; Завійська, В.М. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Дослідження присвячено актуальній проблемі зниження загальної фізичної підготовленості (ЗФП) студентської молоді та необхідності удосконалення методики фізичного виховання у закладах вищої освіти (ЗВО). Метою роботи є наукове обґрунтування, розробка та експериментальне підтвердження ефективності використання елементів легкої атлетики для комплексного підвищення ЗФП студентів. На основі теоретичного аналізу та діагностики початкового стану було розроблено методику, яка відрізняється від традиційної програми принциповим використанням блокової періодизації та цільовим включенням високоінтенсивних легкоатлетичних вправ (інтервальний біг, плиометричні стрибки). Проведений педагогічний експеримент із залученням контрольної та експериментальної груп засвідчив, що у студентів, які займалися за розробленою методикою, спостерігався значно вищий приріст показників витривалості та швидкісно-силових якостей порівняно з контрольною групою. Експериментально доведено, що застосування легкої атлетики у форматі кругових тренувань підвищує моторну щільність занять, стимулює адаптаційні механізми організму та сприяє формуванню стійкої мотивації до фізичної активності. Сформульовані практичні рекомендації щодо впровадження цієї методики у навчальний процес ЗВО як ефективного засобу підвищення функціональних резервів молоді.