Розвиток швидкісних якостей студентів засобами баскетболу - Грищенко, О.В.; Баховський, І.І.; Кулаєв, В.І.; Блащак, І.М.; Завійська, В.М. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті детально розглядається проблема розвитку швидкісних якостей студентів закладів вищої освіти та підкреслюється актуальність цього питання в умовах сучасних вимог до фізичної підготовленості молоді. Швидкість як рухова якість відіграє ключову роль у підвищенні загальної працездатності, покращенні координаційних здібностей, оптимізації навчальної діяльності та забезпеченні здатності швидко реагувати в умовах змінного середовища. Враховуючи тенденцію до зниження рівня рухової активності серед студентів, формування швидкісних якостей набуває особливого значення. У статті обґрунтовано ефективність застосування засобів баскетболу для розвитку різних компонентів швидкісних якостей студентів. Показано, що баскетбол як ігровий вид спорту поєднує інтенсивні фізичні навантаження з необхідністю швидкого ухвалення рішень, миттєвої зміни напрямку руху, володіння м’ячем і взаємодії з партнерами. Така багатокомпонентність робить баскетбол одним із найрезультативніших засобів розвитку швидкості рухової реакції, швидкості одиночного руху, частоти рухів, маневровості та швидкісної витривалості. У роботі наведено комплекс спеціальних вправ із баскетболу, спрямованих на покращення швидкісних характеристик студентів. Продемонстровано, що систематичне застосування таких вправ забезпечує позитивну динаміку розвитку сенсомоторних здібностей, координації, технічної підготовленості та загального фізичного стану студентів. Обґрунтовано доцільність упровадження баскетболу як важливого елементу системи фізичного виховання у закладах вищої освіти.