Стратегічна взаємодія цифрового маркетингу та цифрової трансформації рітейлу в діяльності сучасного підприємства - Бочко, О.; Марушко, Н.; Грещак, М. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено взаємозв’язок цифрового маркетингу та цифрової трансформації рітейлу як ключових факторів стратегічного розвитку підприємств. Показано, що цифровий маркетинг стає інструментом формування клієнтоорієнтованих, даноцентричних бізнес-моделей, а поєднання його з трансформаційними процесами рітейлу забезпечує персоналізований клієнтський досвід, ефективність операцій і зміцнення стратегічних позицій. Розкрито роль Big Data, CRM-, CDP-систем, штучного інтелекту, омніканальних платформ і автоматизації, а також етапність впровадження цифрового маркетингу. Доведено, що він каталізує переходи до omni-retail, phygital-, платформних та subscription-моделей, підвищуючи цінність для клієнта, конверсії та конкурентні переваги. Перспективи досліджень - алгоритмічна поведінкова аналітика, оцінка омніканальних стратегій та оптимізація логістики і сервісу на основі цифрових даних.