Цифрова екосистема рітейлу в системі сучасних економіко-організаційних рішень - Сопільник, Л.; Янковська, Л.; Візняк, Ю.; Семчук, Ю.; Мельник, В. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено комплексний науково-аналітичний розгляд цифрової екосистеми рітейлу як складової системи сучасних економіко-організаційних рішень. Обґрунтовано, що цифрова екосистема рітейлу формується як багаторівнева мережева конфігурація, у межах якої інтегруються роздрібні мережі, платформні посередники, логістичні та фінансові провайдери, цифрові сервіси, споживачі та регуляторні інституції. Доведено, що на відміну від платформних або омніканальних моделей, цифрова екосистема рітейлу має системний характер і поєднує технологічні, інституційні та організаційні компоненти, забезпечуючи координацію економічних рішень на основі даних і алгоритмічних механізмів. У межах дослідження здійснено чітке дефініювання ключових понять та розмежування суміжних категорій, зокрема цифрової платформи, цифрової інфраструктури, омніканальної організації рітейлу та екосистемного підходу. Особливу увагу приділено аналізу структурної архітектури цифрової екосистеми рітейлу, ролі даних як стратегічного ресурсу, алгоритмічної координації та неспостережуваних процесів, що визначають розподіл ринкової влади та поведінкову динаміку учасників. Дослідження орієнтоване на сучасний український контекст і враховує умови воєнної та поствоєнної трансформації економіки, порушення логістичних ланцюгів, зростання значущості цифрових каналів збуту та євроінтеграційні імперативи. Обґрунтовано, що цифрова екосистема рітейлу виступає економіко-організаційним механізмом підвищення стійкості та адаптивності роздрібної торгівлі в умовах високої невизначеності. Зроблено висновок про необхідність формування збалансованого регуляторного середовища цифровізації, здатного поєднати стимулювання інновацій із запобіганням надмірній концентрації економічної влади.