Стратегічні пріоритети розвивального освітнього середовища для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку в умовах санаторно-курортного закладу - Поліщук, Світлана; Совтисік, Дмитро (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті висвітлений стан та обґрунтована необхідність пошуку нових стратегічних напрямів діяльності санаторно-курортних комплексів України. Розкрито суть та зміст розвивального освітнього середовища. На основі аналізу нормативно-правових актів, наукових джерел і сучасних освітніх практик уточнено зміст поняття «розвивальне освітнє середовище» в контексті санаторно-курортної освіти. Автори детально дослідили особливості функціонування санаторно-курортних закладів у сучасних умовах, розкрили сутність та важливість формування в них розвивального освітнього середовища для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, вказали на необхідність кардинальних змін у їхній діяльності, які в першу чергу повинні бути спрямовані на підвищення якості обслуговування юних пацієнтів і конкурентоспроможності оздоровчого закладу. Посилаючись на нормативно-правові акти України з питань реформування вітчизняної освітньої системи автори статті, на основі здійснюваного аналізу роблять висновки та вказують на необхідність подальшого поглиблення розвивального освітнього середовища для дошкільнят та дітей молодшого шкільного віку в умовах санаторно-курортного закладу. Окрім всього іншого в статті вказано конкретні завдання, які сприяють створенню сприятливого розвивального освітнього середовища для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку в закладах санаторно-курортного типу та визначено найбільш важливі напрямки роботи забезпечення якості освіти.