Правовий статус учасників обшуку в умовах дії режиму воєнного стану - Шак, Роман (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджується правовий статус учасників обшуку в умовах дії режиму воєнного стану в Україні. Акцент зроблено на тому, що обшук, будучи однією з найбільш інтенсивних форм втручання у приватне життя, в умовах збройної агресії набуває додаткових вимірів ризику як для прав людини, так і для ефективності досудового розслідування. Проаналізовано еволюцію нормативного регулювання обшуку, зокрема положення ст. 615 КПК України щодо можливості його проведення без понятих із запровадженням обов’язкової безперервної відеофіксації. Розкрито дискусійні підходи науковців до оцінки ролі понятих, значення відеозапису як альтернативного гарантійного механізму, проблеми доступу сторін до матеріалів відеофіксації. Окрему увагу приділено впливу воєнного стану на процесуальний статус учасників обшуку: власника житла, понятих, захисника, а також обов’язки слідчого і прокурора щодо забезпечення їхньої безпеки, участі та інформування. Запропоновано шляхи удосконалення практики проведення обшуків в умовах бойових дій, зокрема щодо дистанційної участі захисника, фіксації винятків із загальних правил та посилення судового контролю, що має сприяти досягненню балансу між інтересами правосуддя та захистом прав людини.