Психологічні та соціальні мотивації порушень правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспортних засобів - Гумін, Олексій (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджуються психологічні та соціальні мотивації порушень правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспортних засобів. Підкреслюється, що дорожньо-транспортні пригоди в Україні залишаються однією з актуальних соціально-правових проблем, причому значна частина них обумовлена саме свідомою поведінкою водіїв. Розглядаються такі психологічні чинники, як емоційна нестійкість, схильність до ризику, переоцінка власних можливостей, фрустрованість та вплив стресових ситуацій. До соціальних мотивів віднесено низький рівень правової культури, толерантність суспільства до правопорушень на дорозі, наслідування негативних моделей поведінки, зловживання алкоголем та іншими психоактивними речовинами, слабкий рівень контролю з боку держави та відсутність невідворотності покарання. Окрема увага приділяється ролі медіа-культури та інтернет-середовища, які часто сприяють формуванню у водіїв ілюзорного відчуття вседозволеності та демонстрації порушень ПДР як норми поведінки. Показано, що порушення правил дорожнього руху нерідко є проявом більш широкої девіантної установки особистості, яка виходить за рамки конкретної дорожньої ситуації. Зроблено висновок, що ефективне попередження таких порушень можливе лише за умови комплексного підходу, що включає психопрофілактику, правове виховання, безперервний контроль, підвищення рівня відповідальності водіїв та формування у суспільстві нетерпимості до правопорушень на дорогах.