Цифрова інфраструктура як системоутворювальний чинник конкурентоспроможності рітейлу - Пупа, Остап Олегович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглянуто цифрову інфраструктуру як економічну категорію, що визначає траєкторію розвитку сучасного рітейлу. Обґрунтовано, що в умовах цифрової економіки конкурентоспроможність рітейлерів формується не традиційними активами, а рівнем інтегрованості у платформну інфраструктуру. Систематизовано структурні компоненти цифрової інфраструктури рітейлу: технологічна база, платформна економіка, аналітико-управлінські системи та соціально-інституційний вимір, визначено їхній економічний ефект та механізми взаємодії. Розкрито роль інфраструктурних платформ як ключових вузлів економічної системи, що забезпечують транзакційну ефективність та створюють мережеві ефекти. Проаналізовано механізми формування цифрової інфраструктури через призму державно-приватного партнерства, обґрунтовано п'ять моделей співпраці: інвестиційно-концесійну, спільного фінансування, операційно-сервісну, інноваційно-кластерну та регуляторно-гарантійну. Розглянуто механізми кооперації рітейлерів із технологічними компаніями, включаючи галузеву кластеризацію, спільні інноваційні проекти, корпоративні венчурні платформи та моделі обміну даними. Доведено, що цифрова інфраструктура функціонує як публічне благо нового типу з мультиплікативним ефектом для національної економіки. Результати дослідження формують теоретико-методологічне підґрунтя для розробки державної політики цифровізації рітейлу та корпоративних стратегій інфраструктурного розвитку.