Діяльність правоохоронних органів у сфері боротьби з корупцією: адміністративно-правова характеристика - Сумало, Назарій (Академічні візії, 2024)
Анотація. Стаття присвячена адміністративно-правовій характеристиці діяльності правоохоронних органів у сфері боротьби з корупцією. Вказано, що корупція становить серйозну загрозу для стабільності державного управління, економічного розвитку та соціальної справедливості, тому ефективна діяльність правоохоронних органів у цьому напрямі є надзвичайно важливою. Проведений аналіз дозволив поглибити розуміння цієї проблеми та окреслити деякі механізми її вирішення. Підкреслено, що діяльність правоохоронних органів у сфері боротьби з корупцією є важливим елементом забезпечення законності та правопорядку в державі. Її адміністративно-правове регулювання має бути спрямоване на створення ефективної системи превенції, виявлення та притягнення до відповідальності за корупційні правопорушення. Лише комплексний підхід до вирішення цієї проблеми дозволить забезпечити належний рівень правопорядку та довіри громадян до державних інституцій. Розглянуто основні адміністративно-правові засади діяльності правоохоронних органів у сфері боротьби з корупцією та законодавчі акти, що регулюють їхню роботу. Приділено увагу питанням співпраці між різними органами державної влади, міжнародному досвіду у сфері протидії корупції та ролі громадянського суспільства у формуванні ефективного антикорупційного середовища. Зроблено висновки, що успішна боротьба з корупцією неможлива без активної участі України в міжнародних антикорупційних програмах та ініціативах. Співпраця з міжнародними організаціями, такими як GRECO, ООН та Європейський Союз, дозволяє отримувати технічну допомогу, впроваджувати передові методики та забезпечувати обмін інформацією. Підкреслено, що діяльність правоохоронних органів у сфері боротьби з корупцією є складним і багатогранним процесом, який потребує постійного вдосконалення адміністративно-правових механізмів, активізації профілактичної роботи та максимального залучення громадянського суспільства. Лише за умови системного підходу і спільних зусиль держави, суспільства та міжнародної спільноти можна досягти значущих результатів у подоланні корупції та забезпеченні верховенства права в Україні.