Показники соціальної ефективності пенсійної системи та їх динаміка в Україні - Птащенко, О. В. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню соціальної ефективності пенсійної системи України через аналіз ключових індикаторів, що відображають рівень добробуту населення старшого віку. Розглянуто динаміку співвідношення пенсій до прожиткового мінімуму, рівень доступу до соціальних та адміністративних послуг, зміни у структурі пенсійних виплат і показники фінансової стійкості системи. На основі офіційних статистичних даних та порівняльного аналізу встановлено ключові тенденції, які визначають фактичний рівень соціального захисту населення старшого віку. У статті підкреслено чинники, що знижують ефективність системи, та окреслено напрями її оптимізації. Отримані результати дозволяють глибше оцінити стан пенсійної системи та окреслити напрями підвищення її соціальної ефективності. Зокрема, зроблено висновки щодо необхідності удосконалення параметрів індексації, розширення інструментів цифрової доступності та посилення адресності соціальної підтримки.