Біомеханічні основи оцінювання ефективності спортивного тренування та спортивно-масової роботи (на прикладі баскетболу) - Юзковець, Ірина Олександрівна; Красов, Олександр Іванович; Кравченко, Тетяна Петрівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглянуто біомеханічні основи оцінювання ефективності спортивного тренування та спортивно-масової роботи на прикладі баскетболу. Визначено роль біомеханічного аналізу у виявленні оптимальних рухових дій спортсменів, удосконаленні технічної підготовленості та профілактиці травматизму. Охарактеризовано вплив систематичних занять баскетболом на розвиток основних фізичних якостей - сили, швидкості, витривалості, координації та спритності. Проаналізовано особливості організації спортивно-масової діяльності серед учнівської молоді та її значення у формуванні мотивації до регулярних занять фізичною культурою і спортом. Використання біомеханічного підходу у тренуванні баскетболістів сприяє підвищенню якості технічних дій, розвитку рухових якостей і зміцненню мотиваційної сфери учнів. Зазначено, що спортивно-масова робота є важливою складовою системи фізичного виховання, оскільки забезпечує формування здорового способу життя та соціальної активності підлітків.