Діагностика впровадження бізнес-аналітики в маркетингову діяльність малих і середніх підприємств - Юрченко, Ярослав Віталійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено комплексне дослідження особливостей впровадження бізнес-аналітики в маркетингову діяльність малих і середніх підприємств в умовах цифрової трансформації та посилення ринкової невизначеності. Показано, що для підприємств цього сегмента характерними є обмежені ресурси, організаційна гнучкість і висока залежність від коливань попиту, що підсилює необхідність використання аналітичних інструментів для обґрунтування управлінських рішень. Акцентовано, що впровадження бізнес-аналітики стає не лише технологічною інновацією, а й важливим елементом стратегічного управління, який дозволяє підприємствам адаптуватися до змін зовнішнього середовища, підвищувати точність прогнозування та ефективність маркетингових комунікацій. Проаналізовано ключові бар’єри, що стримують аналітичну трансформацію МСП: фрагментованість і неповнота даних, нестача інтегрованих цифрових систем, недостатній рівень підготовки персоналу, відсутність формалізованих процедур аналізу та слабка аналітична культура. Встановлено, що навіть за наявності базових цифрових рішень переважна частина підприємств не використовує аналітичні інструменти на рівні, який забезпечує їхню максимальну ефективність. Поряд із цим окреслено зовнішні чинники, що актуалізують потребу в аналітиці: посилення конкуренції, зростання складності клієнтської поведінки, активний розвиток BI- і AI-рішень та стрімке нарощування глобального ринку аналітики. Запропоновано системний підхід до діагностики впровадження бізнес-аналітики, що базується на оцінюванні трьох ключових площин – якості й доступності даних, технологічної інфраструктури та компетентностей персоналу. Визначено рівні аналітичної зрілості підприємств та обґрунтовано можливість їх використання для розроблення індивідуальних траєкторій аналітичного розвитку. Доведено, що впровадження комплексної діагностики сприяє формуванню інформаційно центричної моделі управління маркетингом, покращує результативність аналітичних рішень та забезпечує довгострокові конкурентні переваги МСП у цифровому середовищі.